
Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS), Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında okumak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girecekleri ve sonuçlarını bu kurumlara kabul için başvururken kullanabilecekleri bir sınavdır.
Bu sınav 2010 yılına kadar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) yapılmaktaydı, aynı yıl içerisinde ve 2011 yılında alınan kararlarla Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavlarını T.C. üniversiteleri kendi bünyelerinde düzenlemektedirler.
Yabancı uyruklu olanların,
-Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının aldığı 5203 sayılı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olduklarını belgeleyenlerin,
-Doğumla yabancı uyruklu olup daha sonra TC vatandaşlığına geçen çift uyrukluların,
-TC uyruklu olup lise öğreniminin son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların,
-K.K.T.C. uyruklu olup K.K.T.C.’de ikamet eden ve K.K.T.C.’de ortaöğrenimini tamamlayan GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanların, YÖS sınavlarına başvuruları kabul edilir.
Ancak adaylardan; T.C. uyruklu olanların, (lise öğreniminin son üç yılını K.K.T.C dışında yabancı bir ülkede tamamlayanlar hariç) K.K.T.C. uyruklu olanların (orta öğreniminin tamamını K.K.T.C. liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar hariç),
Uyruğundan birisi T.C. olan çift uyrukluların,(lise öğreniminin son üç yılını K.K.T.C. dışında yabancı bir ülkede tamamlayanlar hariç),
Uyruğundan birisi K.K.T.C. olan çift uyrukluların (orta öğreniminin tamamını K.K.T.C. liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar hariç),
T.C. uyruklu olup lise öğrenimini K.K.T.C.’de tamamlayanların, başvuruları kabul edilmez. YÖS’e hazırlanan öğrenciler için kurs programı; YÖS sınavlarının kapsadığı konuların anlatımı, tekrarı ve yoğun test çalışmalarından oluşmaktadır. Sınıflarımız 6 veya 10 kişilik seviye gruplarıdır. YÖS gruplarımız hafta içi sınıfları / hafta sonu sınıfları ve derslerin Türkçe veya İngilizce olarak anlatıldığı sınıflar olmak üzere gruplara ayrılır.
Kurslarımıza kayıt yaptıran YÖS hazırlık öğrencilerine ücretsiz olarak;
- YÖS Matematik Konu Anlatımlı Soru Bankası 1
- YÖS Matematik Konu Anlatımlı Soru Bankası 2
- YÖS Matematik Soru Bankası 1
- YÖS Matematik Soru Bankası 2
- YÖS Geometri Konu Anlatımlı Soru Bankası
- YÖS Genel Yetenek (IQ) Soru Bankası 1
- YÖS Genel Yetenek (IQ) Soru Bankası 2
- YÖS Deneme Sınavları (30 Deneme)
- YÖS Sayısal Yetenek (Soru Bankası)
- YÖS Matematik Problemleri (Konu Anlatımlı- Örnek Çözümlü)
- YÖS Türkçe Konu Anlatımlı Soru Bankası (*)
- YÖS Matematik Cep Kitabı
- YÖS Geometri Cep Kitabı
- YÖS Türkçe Cep Kitabı (*)
- YÖS Meslekler Rehberi
Kitaplara ek olarak, YÖS’lere yönelik olarak hazırlanmış;
- 30 adet ödev kitapçığı (her bir kitapçık 1 veya 2 adet konuyu kapsamakta olup, kitapçıklarda konu özetleri, çözümlü örnekler ve ortalama 2000 adet alıştırma sorusu bulunmaktadır.)
- Tatil ödev kitapçıkları (her bir kitapçıkta yaklaşık olarak yaklaşık 500 adet soru bulunmakta olup, öğrencilere bayram tatilleri ve resmi tatillerde dağıtılan kitapçıklardır.)
- 384 adet yaprak test (ders sırasında çözülmesi için ya da ev ödevi olarak dağıtılan, her konu için ayrı ayrı olarak hazırlanmış testlerdir.)
- Birer YÖS provası niteliği taşıyan 25 adet YÖS deneme sınavı uygulanır. Şubat ayından itibaren deneme sınavı sayısı arttırılır. Özellikle son sınavlar, kurumumuz dışından katılım oldukça fazla olduğundan, öğrencilerin sınav öncesi seviyelerini anlamaları açısından özel olarak önem taşımaktadır.
Fen Bilimleri eğitim Merkezinde öğrencilerimize verilen bütün yayınlar, YÖS departmanında görev alan, alanında uzman öğretmenlerimizin hazırladığı, ilgili kurullarda titizlikle incelenen konu anlatımlarından ve özgün sorulardan oluşmaktadır.
YÖS hazırlık gruplarımızda haftalık zorunlu dersler dışında, rehberlik servisimiz öğrencilerimize grup olarak ya da bire bir etüd dersleri programlamakta, öğrencilerimiz deneme sınavı ya da tarama sınavı sonuçlarına göre ek derslerden yararlanmaktadırlar. Ayrıca öğrencilerimiz diledikleri taktirde, eksik oldukları derslerden veya konulardan grup halinde ya da bire bir etütler de alabilmektedirler.
Kurslarımıza katılmak için yurt dışından Türkiye’ye gelecek öğrencilerimiz, kurslarımıza önceden kayıt yaptırarak, kendilerine gönderilecek olan “Kabul Mektubu” (Acceptance Letter) ile ülkelerindeki Türkiye büyükelçiliklerinden ve konsolosluklarından öğrenim vizesi talebinde bulunabilmekte, böylece Türkiye’ye öğrenim vizesi ile giriş yaptıktan sonra oturma izni alabilmektedirler.